Doktor Dedahkan Kesan Buruk Intermittent Fasting Yang Ramai Tak Tahu

Saya rasa ramai orang yang macam saya kat dunia ni. Jika tak sukakan sesuatu yang baik (yang tiada kaitan dengan amalan dalam agama) ramai orang sedang buat, saya akan cari apa keburukan benda ni dan justify kenapa saya tak mahu buat benda tu. Betul tak? Senyum-senyum tu samalah tu.

Contohnya intermittent fasting. Dikalangan kawan-kawan saya, semua bercakap tentang intermittent fasting. Tapi, tengok kepada jadual tu, ya Allah tak mampulah saya. Kenapa nak susahkan diri sendiri? Tapi, saya tak nafikan memang banyak kebaikan dan manfaat kepada kesihatan jika anda mampu ikut jadual intermittent fasting. Bahkan, dikalangan kawan-kawan saya sendiri ramai dah mencapai berat badan idaman dan berat badan ideal kerana buat intermittent fasting.

Sebelum teruskan bacaan, anda tentu nak tahu supplements terbaik di Malaysia yang diakui oleh profesor emerita.

Metabolime Badan Manusia

Sebagai manusia, sel kita tak berhenti bekerja dan untuk melaksanakan aktiviti, sel perlukan tenaga yang berterusan. Apa yang berlaku dalam badan kita sebaik sahaja selepas makan.

Secara ringkasnya selepas kita makan -makanan yang mengandungi karbohidrat dan lemak, paras gula dan lemak akan meningkat dalam darah. Ini akan mencetuskan penghasilan hormon insulin oleh pankreas untuk membantu sel menggunakan gula untuk menghasilkan tenaga.

Apabila sel sudah cukup tenaga untuk bekerja, gula yang berlebihan akan disimpan dalam hati dan otot sebagai glikogen. Bila simpanan glikogen sudah penuh, glikogen akan disimpan sebagai asid lemak di dalam tisu lemak.

Lebih kurang 3 hingga 18 jam selepas makan, bergantung kepada aktiviti seseorang tu dan berapa banyak makanan terakhir, paras gula dan lemak menurun ke 1 tahap yang stabil. Selepas itu, aktiviti tisu bergantung kepada sumber yang dah ada dalam badan, iaitu glikogen dan lemak. Pada masa ini, pankreas membebaskan hormon glukagon yang membantu badan menggunakan glikogen dan lemak.

Bila badan dah mencapai fasa puasa sebenar – kira-kira 18-48 jam tanpa pengambilan makanan, simpanan glikogen akan habis dan tisu yang aktif seperti jantung dan otot akan bergantung sepenuhnya kepada lemak untuk mendapat sumber tenaga. Dengan mudahnya lemak akan berkurang.

Wow, tentulah intermittent fasting ialah cara paling berkesan untuk membuang lemak. Tapi, tak semudah itu. Teruskan bacaan anda, kita tengok apa yang berlaku seterusnya.

Anda boleb baca di sini juga kalau nak tahu lebih lanjut keburukan intermittent fasting.

Bila Badan Masuk Fasa Kebuluran

Walaupun banyak tisu dah terbiasa menggunakan lemak untuk menghasilkan tenaga, tapi sel otak dan sel darah memerlukan gula yang berterusan. Bila tiada gula sebagai sumber tenaga akibat berpuasa, maka badan akan mula memecahkan dan menggunakan protein sebagai sumber tenaga tapi protein ni sangat diperlukan untuk menyokong fungsi-fungsi penting badan.

Jadinya, badan kita terpaksa membuat beberapa perubahan untuk mengelakkan protein digunakan sebagai sumber tenaga. Jadi, proses penghasilan ketone oleh hati bermula sebab ketone ialah sumber tenaga penting bila badan berada dalam kebuluran sebab lemak bukanlah sumber yang baik untuk penghasilan tenaga.

Nak cakap intermitten fasting terbaik untuk membakar lemak adalah tak tepat secara proses biologi.

Nak Buat Intermittent Fasting Jangan Sampai Jadi Hantu Kak Limah

Nak ketawa pun ada bila ikut kelas Prof Redza, seorang saintis dalam bidang sains neutraceuticals. Alhamdulillah, bersyukur sangat dapat join kelas ni. Banyak ilmu-ilmu baru dan yang penting disampaikan oleh orang yang ahli dalam bidangnya.

Salah 1 sisi gelap intermittent fasting yang tak disukai oleh kaum wanita ialah boleh mengurangkan penghasilan kolagen. Untuk pengetahuan, manusia menghasilkan kolagen sendiri, tapi penghasilan ini mula menurun apabila berumur 25 tahun. Bila buat intermittent fasting, penghasilan kolagen ni makin berkurang.

Bukan kolagen sahaja, tapi berpuasa dan mengehadkan pengambilan nutrisi, maka mungkin orang yang buat intermittent fasting akan mengalami masalah kekurangan vitamin dan mineral tertentu.

Sebenarnya, untuk kesihatan badan tak cukup dengan hanya buat intermittent fasting sahaja, tetapi perlu bekalkan badan dengan nutrisi, vitamin dan mineral yang secukupnya.

 Sebab Mengapa Anda Harus Mengambil Kolagen Jika Buat IF

Kolagen ni selalunya dikenali dikalangan orang-orang yang nak kulit cantik, tapi kolagen ni juga banyak manfaatnya kepada kesihatan, terutamanya kulit, sendi dan otot. Bila anda nak buat IF, anda kena tahu kesan IF kepada kolagen dan keperluan anda ambil suplemen kolagen.

1. Bahan utama untuk kulit yang lebih tegang

30% protein dalam badan anda adalah kolagen. Kolagen berfungsi seperti gam dan memegang semua sel kulit bersama. Ini penting untuk mengekalkan keanjalan kulit dan memastikan ikatan bahagian dalaman dan luaran kulit tetap kuat.

Sebelum buat IF, anda kena tahu yang anda jika nak kekalkan kulit yang cantik dan anjal, maka anda perlukan suplimen kolagen.

2. Kolagen menyokong kesihatan sendi

Saya percaya orang yang buat IF ialah orang yang mementingkan kesihatan dan orang yang aktif. Sendi, otot dan tulang adalah benda yang paling penting untuk orang yang aktif. Anda tentu setuju kan?

Disebabkan kolagen membentuk blok bangunan asas sendi, ia memainkan peranan penting untuk menyokong kekuatan, fleksibiliti dan pergerakan sendi. Kolagen kaya dengan asid amino untuk memberikan sokongan dan keanjalan kepada tisu penghubung seperti tulang rawan, tendon dan ligamen untuk menyokong gaya hidup aktif anda.

3. Kolagen untuk rambut dan kuku yang sihat

Rambut dan kuku kita memerlukan kolagen untuk kekuatan dan keanjalan. Dengan menyimpan kolagen yang cukup, kulit kepala dan kuku boleh menyerap nutrien secukupnya dan membantu untuk tumbuh dengan sihat, kuku jadi kuat dan rambut berkilau.

Kolagen Terbaik Yang Berbaloi Kepada Wang Anda

1. Kolagen Shaklee ini di hasilkan daripada apa

Bahan utamanya ialah sisik ikan merah dari laut dalam. Ikan merah dipilih sebab dalam laut dalam, tekanannya sangat kuat. Ikan ni mampu menahan tekanan yang kuat dari dalam laut. Sebab tu kolagen daripada sisik ikan merah ini ialah kolagen yang terbaik.

Bukan itu saja, Shaklee Collagen Powder ini juga  di tambah dengan 7 bahan aktif lain iaitu ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikanekstrak kerang-kerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B meningkatkan keberkesanan collagen RSS dan menyokong kecantikan dari dalam ke luaran.

2. Mengapa Sisik Ikan Merah Laut Dalam?

Ikan merah laut dalam hidup pada paras 5000m di bawah laut. Sisiknya lebih tahan kepada tekanan air yang jauh di dasar laut berbanding ikan biasa. Tambahan pula ia jauh dari pencemaran dan sisa toksik. Jadi kolagen yang dihasilkan dari sisik ikan merah sudah tentulah lebih tahan lasak dan berkualiti tinggi.

3. Apakah Kelebihan dan Kebaikan Shaklee Collagen Powder ?

Selain daripada kelebihan kolagen Shaklee yang tahan lasak, molekul kolagen juga ringan iaitu kira-kira 1000 Dalton sahaja dan mudah diserap oleh badan berbanding kolagen lain. Bila mudah diserap, maknanya kesannya juga paling maksimum. Sebab tu ada kajian yang membuktikan orang yang makan kolagen Shaklee mengalami tambahbaik pada keadaan keseluruhan kulit dari segi kelembapan, kegebuan, keanjalan, kecerahan, ketegangan dalam masa 8 minggu;

Kolagen Shaklee juga membekalkan 4000mg “kolagen proprietary” menjadikan kolagen Shaklee jauh lebih unggul dan terbukti berkesan dalam tempoh yang singkat.

Jika anda dah teruja dan tak sabar nak dapatkan kolagen Shaklee ni, boleh hubungi saya di 012 621 1883 atau terus klik link wasap ni

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *