Tips kecutkan fibroid tanpa pembedahan

4 Langkah Kecutkan Fibroid Dan Elakkan Fibroid Berulang

Fibroid mungkin ketumbuhan jinak yang paling biasa pada wanita selain daripada ketulan payudara. Bezanya, fibroid tak boleh dikesan sendiri oleh wanita. Sebab tu, wanita dinasihatkan untuk memeriksa payudara secara berkala setiap bulan supaya kalau ada apa-apa masalah payudara atau ada ketulan payudara dapat dikesan dengan awal. Sebab daripada ketulan sahaja, sukar untuk ditentukan sama ada ketumbuhan itu kanser ataupun tidak. Mesti kena buat pemeriksaan lanjut untuk mengesan adakah ketulan itu kanser.

Berbeza dengan fibroid, wanita tak dapat merasai ketulan itu sendiri. Simptom fibroid ini bergantung kepada saiz dan kedudukan fibroid itu. Jika fibroid itu kecil dan berada dalam dinding fibroid, mungkin wanita itu tiada ada-apa simptom dan fibroid hanya dapat dikesan secara kebetulan melalui pemeriksaan ultrasound.

Sebab itu, apabila wanita sudah mencecah umur 30-an dan ke atas, baiklah melakukan ujian pemeriksaan sistem pembiakaan secara berkala.

Antara simptom fibroid ialah:

1. Pendarahan berlebihan dan berpanjangan semasa haid

2. Abdomen sedikit membesar dan kerap kembung

3. Masalah kesuburan

4. Keguguran berulang

5. Yang bahaya dan perlukan rawatan kecemasan segera ialah fibroid bertangkai yang terpusing.

4 Langkah Untuk Ikhtiar Kecutkan Fibroid

Fibroid ni ialah ketulan yang jinak dan bukanlah kanser. Cara paling berkesan untuk membuang fibroisd tersebut ialah melalui pembedahan. Tapi, adakah dengan membuang ketulan itu sahaja masalah dapat diselesaikan tanpa mengambil kira punca fibroid itu terjadi?

Baca Lagi : Adakah Punca Fibroid Tak Diketahui?

Fibroid juga dikaitkan dengan peningkatakan hormon estrogen. Selagi masalah hormon tak stabil ini tak diselesaikan, mungkin selepas ketulan fibroid itu dibuang, dia boleh berulang.

Saya nak berkongsi 4 langkah mudah untuk mengawal pemakanan dan aktiviti harian anda untuk bantu kawal hormon dan masalah berkaitan hormon tak stabil.

1.Tingkatkan kesihatan hati dan pembuangan estrogen

Hati ialah tempat yang buat banyak kerja. Antaranya ialah menukarkan makanan yang kita makan kepada vitamin, mineral, enzim dan asid amino yang diperlukan untuk membekalkan makanan dan melindungi kita melalui sistem imun. Hati juga bertanggungjawab meneutralkan estrogen berlebihan yang merupakan toksin dan juga menjadi ‘makanan’ kepada fibroid, endometriosis dan PCOS.

Bagaimana meningkatkan kesihatan hati dan membuang estrogen berlebihan dari badan.

  • Elakkan makanan yang boleh memberatkan hati – contohnya makanan proses, makanan berlemak, makanan bergoreng (dengan minyak banyak. Eh, macam kes Khairul Aming je), alcohol yang berlebihan dan makanan yang bergula tinggi. Ada juga ubat-ubatan yang boleh menjejaskan hati. Jika anda perlu ambil ubat ini terutamanya untuk jangka masa lama, pastikan anda di bawah pemantauan doktor.
  • Amalkan tonik atau vitamin untuk hati yang membantu hati untuk kerja dengan lebih balik. Memproses toksin dan estrogen berlebihan ini. Ramai wanita yang perasan bila amalkan vitamin hati ni rasa kembung perut lebih lega.

Baca Lagi : Vitamin hati berkesan

2. Tingkatkan pengambilan antioksida untuk melawan radikal bebas

Kajian yang diterbitkan dalam Fertility and Sterility menunjukkan bahawa pertumbuhan fibroid dikaitkan dengan radikal bebas. Radikal bebas ni merosakkan tisu dan melemahkan sel imun. Lama-lama sistem permbiakan sendiri akan terjejas, mungkin kesihatan telur akan terganggu.

Untuk melindungi sistem pembiakan ini, tambahkan makanan tinggi antioksida – buah-buahan dan sayur-sayuran ke dalam diet harian anda. Kalau boleh pilihlah yang organik.

3. Kurangkan keradangan dan kesakitan

Fibroid menyebabkan keradangan dalam rahim dan organ sekitanya termasuk ovari, usus dan pundi kencing. Keradangan ini boleh menyebabkan kesakitan. Tumbuhan seperti kunyit dan halia mempunyai kesan anti radang yang tinggi untuk membantu baikpulih sistem pembiakan.

4. Resveratrol, Harapan Baru Pesakit Fibroid

Pembedahan mungkin sesuatu yang mengerikan. Namun begitu, jika doktor anda mencadangkan pembedahan, mungkin inilah yang terbaik untuk keadaan anda.

Resveratrol ialah sebatian dalam tumbuhan yang semakin mendapat tempat dalam bidang kesihatan. Banyak kajian tentang resveratrol menunjukkan bahawa resveratrol sangat bermanfaat untuk kesihatan. Ada banyak kajian perubatan menunjukkan bahawa resveratrol membantu untuk mengurangkan risiko terjadinya fibroid kerana sifat antioksidanya dan merencatkan pertumbuhan fibroid. Apa yang menariknya dengan kehadiran resveratrol, sel-sel yang rosak (sel fibroid) akan memusnahkan diri sendiri.

untuk merawat dan menyembuhkan penyakit

Penemuan Paling Hebat Dalam Bidang Sains Nutrisi

Para saintis di Shaklee berusaha untuk menghasilkan produk yang bukan sahaja selamat untuk jangkamasa panjang, tapi berkesan. Shaklee berusaha mengumpulkan sebatian polifenol yang bukan sahaja mengandungi resveratrol tetapi banyak lagi polifenol yang lain dalam 1 botol.

Hasilnya terciptalah produk Vivix yang dibuat menggunakan bahan semulajadi yang beyond organik dan mampu membaikpulih sel pada peringkat DNA. Vivix Shaklee telah terbukti 10x kali lebih berkesan daripada resveratrol sahaja.

Malah, setiap sudu Vivix Shaklee mengandungi 5000 ORAC antioksida yang diperlukan oleh orang yang ada fibroid. 

Mungkin sebab inilah sel yang menerima resveratrol seolah-seolah direset semula untuk menjalankan aktiviti, termasuklah memusnahkan diri sendiri secara semulajadi untuk sel yang tidak normal.

Namun begitu, untuk mengembalikan kesihatan anda yang ada fibroid mungkin perlukan dos yang lebih tinggi kerana 1 sudu Vivix Shaklee ialah untuk mengekalkan kesihatan orang yang belum ada penyakit.

Maklumat lanjut akan saya kongsikan secara personal agar anda dapat penerangan yang lebih detail dan terperinci, sesuai dengan keadaan kesihatan anda. 

Saya akan terangkan caranya apabila anda hubungi saya di 012 621 1883 (wasap : www.wasap.my/60126211883/fibroidresveratrol)

Walaubagaimanapun, produk Shaklee ni bukanlah untuk merawat atau mencegah penyakit. Perubahan gaya hidup tu sangat penting untuk anda yang ada fibroid. Dapatkan rawatan dan buatlah pilihan yang terbaik untuk anda.

#shakleerthrive2023 #shakleetriumph2023 #projekblogmega

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *