cara merawat kanser payudara

Kanser Payudara Ancam Wanita 20-an, Ini Mungkin Ikhtiar Anda

Terkejut bukan kepalang bila seorang prospek yang hubungi saya mengadu tentang ketulan payudaranya memberitahu bahawa ketulan itu ialah kanser dan dia baru dalam usia 20-an. Lepas tu juga, baru saya tahu ada beberapa kawan zaman pengajian juga menghidap kanser payudara.

Statistik Kementerian Kesihatan Malaysia pada Februari tahun lalu, mendedahkan 1 daripada 9 wanita di negera ini berkemungkinan menghidap penyakit kanser. 33.9% daripadanya ialah kanser payudara dan kanser serviks atau kanser pangkal rahim sebanyak 6.2%.

Menurut Pakar Perunding Onkologi Klinikal di Pusat Perubatan Sunway, Dr Aqilah Othman, trend peningkatan kanser dikalangan orang yang lebih muda ini sangat membimbangkan kerana cabaran untuk merawat lebih besar. Rawatannya bukan sekadar nak menghapuskan sel kanser, tetapi juga perlu mengambil kira sama ada wanita itu masih inginkan anak atau tidak kerana rawatan radioterapi atau kemoterapi untuk kanser payudara berpotensi untuk mengganggu kesuburan wanita.

penawar kanser payudara

Baca sini : Bagaimana Meningkatkan Kesuburan Wanita

Benarkah Punca Kanser Tak Diketahui?

Sebenarnya proses kejadian kanser telah diketahui lama dulu. Proses terjadinya kanser mengambil masa yang lama, mungkin bertahun-tahun atau berpuluh-puluh tahun.

Sel kita ada jangka hayatnya. Dalam keadaan normal, sel yang sudah mencapai ‘umur tua’ akan dimusnahkan dengan mudah dan digantikan dengan sel baru. Badan manusia juga berupaya membaiki sel-sel rosak selagi mendapat zat makanan yang cukup untuk berfungsi.

Apa yang menyebabkan kerosakan sel?

Kerosakan sel berlaku disebabkan oleh pengumpulan bahan-bahan toksin yang dipanggil radikal bebas dalam badan. Radikal bebas ini terdapat disekeliling kita. Malah, aktiviti sel kita juga akan menghasilkan radikal bebas. Dalam kuantiti yang tertentu, radikal bebas tidak dibimbangkan kerana badan kita berupaya menghasilkan antioksida sendiri, namun jika radikal bebas itu berlebihan, maka badan tak mampu membaikpulih sel sendiri tapi bantuan.

Makin lama, radikal bebas makin banyak berkumpul dalam badan, mencetuskan tekakan oksidatif, merosakkan sel dan meningkat risiko penyakit.

Ancaman radikal bebas yang paling biasa ada dalam gaya hidup dan sekeliling kita dan juga boleh meningkatkan risiko kanser.

1. Pemakanan harian

Makanan yang tinggi dengan gula, makanan proses dan makanan tinggi dengan lemak dikaitkan dengan penghasilan radikal bebas dalam badan.

2. Asap rokok

Masalah dengan rokok ni, bukan sahaja orang merokok itu yang terancam kesihatannya, tapi orang yang tidak merokok dan terdedah dengan asap rokok. Mereka inilah yang lagi bahaya kerana menghirup udara yang mengandungi toksin itu secara langsung. Berhentilah merokok dan jika ada secondhad smoker, cubalah untuk elakkan diri daripada terdedah dengan asap rokok.

3. Alkohol

Terlalu banyak pengambilan alkohol menghasilkan etanol yang boleh merosakkan sel secara langsung. Jika anda memang minum alkohol, kurangkan pengambilannya dan jika anda tidak, tak perlulah mulakan.

4. Pencemaran

Pernah tak rasa tengah-tengah berjalan tu rasa macam tak cukup nafas? Rasa lemas je udara. Itulah, kualiti udara kita terutama di kawasan bandar agak membimbangkan. Pencemaran ni memang susah nak elak. Dari asap kenderaan, asal kilang dan mungkin pembakaran terbuka. Pendedahan kepada gas-gas bahaya boleh merosakkan sel dan meningkatkan risiko kanser.

Tak dinafikan, memang banyak benda yang boleh rosakkan sel kita namun di sana ada juga berita baiknya kerana kerosakan sel ini boleh dibaikpulih dengan pemilihan makanan yang betul dan tambahan supplements terbaik dalam diet harian anda.

Resveratrol Membantu Sel Rosak Memusnahkan Diri Sendiri

Resveratrol semakin mendapat tempat dalam dunia perubatan kerana manfaat yang besar untuk meningkatkan kesihatan manusia. Resveratrol ialah sebatian dalam tumbuhan dan tinggi dalam buah anggur. Resveratrol juga dipercayai boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kronik dan memberi manfaat kepada kesihatan penghidap penyakit ini, termasuklah kanser.

Resveratrol dibuktikan mengawal selia dalam proses pertumbuhan kanser. Terutamanya dalam tugas menghalang pertumbuhan sel kanser, menyekatkan kitaran dan menggalakan proses pemusnahan sel rosak ini secara semulajadi.

Kajian mendapati terdapat banyak radikal bebas dalam sel kanser. Radikal bebas ialah asas permulakan kepada terjadinya sel kanser dan pemangkin kepada pertumbuhan sel kanser ini. Resveratrol menjalankan tugas sebagai antioksida melalui pelbagai mekanisma.

Vivix Shaklee : Pati Polifenol Yang Berkesan Lebih 10X Ganda Daripada Resveratrol Sahaja

Bila sebut tentang resveratrol, automatik saya teringatkan Vivix Shaklee. Sebab Vivix Shaklee ni ialah supplements yang kaya dengan polifenol tumbuhan, salah satunya ialah resveratrol. Dan Vivix Shaklee terbukti 10x lebih berkesan berbanding supplement yang hanya mengandungi resveratrol sahaja.

Malah, setiap sudu Vivix Shaklee mengandungi 5000 ORAC antioksida yang diperlukan oleh orang yang ada fibroid.

Mungkin sebab inilah sel yang menerima resveratrol seolah-seolah direset semula untuk menjalankan aktiviti, termasuklah memusnahkan diri sendiri secara semulajadi untuk sel yang tidak normal.

Namun begitu, untuk mengembalikan kesihatan anda yang ada kaner mungkin perlukan dos yang lebih tinggi kerana 1 sudu Vivix Shaklee ialah untuk mengekalkan kesihatan orang yang belum ada penyakit.

Maklumat lanjut akan saya kongsikan secara personal agar anda dapat penerangan yang lebih detail dan terperinci, sesuai dengan keadaan kesihatan anda.

Saya akan terangkan caranya apabila anda hubungi saya di 012 621 1883 (wasap : www.wasap.my/60126211883/kanserpayudararesveratrol

Saya sangat teruja untuk berkongsi berita baik ini dengan harapan dapat membantu orang ramai yang mengalami masalah kesihatan untuk bebas dan hidup lebih berkualiti bersama keluarga tersayang. Aaminn.

Gembira rasanya diberi peluang oleh Allah untuk berkongsi ilmu melalui artikel ini dan bertindak sebagai pengedar Shaklee yang benar-benar nak bantu orang hidup sihat.

Semoga artikel ini dapat membantu lebih ramai orang sihat hingga usia tua, hidup berkualiti dan menjadi orang yang bermanfaat kepada orang lain.

#shakleethrive2023 #shakleetriumph2023 #projekblogmega

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *