vitamin ibu hamil

Wanita Mengandung : Bila Waktu Terbaik Mula Makan Vitamin?

Impian dan harapan pasangan yang baru berkahwin dan tentu nak menimang cahaya mata. Tetapi, ramai ibu yang tidak merancang betul-betul bila nak mengandung. Jadinya, ramai ibu yang mengandung secara eksiden. Paling awal ibu dapat tahu dia sudah mengandung, sekurang-kurangnya bayi dah 4 minggu dalam kandungan.

Semasa 4 minggu dalam kandungan, embyro dah bersedia untuk membentuk organ-organ penting termasuklah otak.

Tapi, masalahnya bila ibu baru sedar dia mengandung semasa kandungan dah 4 minggu, masa tu baru ibu nak mula nak makan yang sihat, baru nak mula makan vitamin untuk ibu mengandung, sedangkan dalam tempoh ini sistem saraf dan otak mula terbentuk dan kekurangan asik folik pada awal kandungan menyebabkan risiko kerosakan tiub neural dan risiko spina bifida dan juga zat besi yang membantu perkembangan otak bayi.

Sebenarnya vitamin prenatal sepatutnya diambil sebelum mengandung lagi, sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum mengandung.

Baca di sini : Keperluan ibu mengandung dan hamil.

vitamin ibu hamil
Dapatkan vitamin terbaik untuk ibu mengandung. Klik di sini

Bila Sepatutnya Ibu Mengandung Mula Makan Vitamin?

Ramai orang fikir vitamin ibu mengandung ni perlu diprescribe oleh doktor atau nurse. Sebelum mengandung atau sebelum kena suruh, tak boleh makan.

Tanggapan ini silap.

Tapi, vitamin ini dipanggil ‘prenatal’. Pre tu maksudnya sebelum, jadi vitamin ni diambil sebelum ibu mengandung.

Bila pasangan sudah merancang untuk dapatkan anak, ibu dah patut mula jaga pemakanan. Pilih makanan yang sihat dan seimbang, jauhkan makanan-makanan yang tidak sihat.

Pengambilan vitamin prenatal pula sekurang-kurangnya 90 hari sebelum mengandung. Sebabnya, telur atau ovum mengambil masa sekurang-kurangnya 90 hari untuk membesar, matang dan dilepaskan. Dah tentulah ibu nak telur yang sihat, yang dapat cukup nutrisi untuk membesar menjadi bayi. Betul tak?

Ibu tentu pernah dengar – anda ialah apa yang anda makan. Kesihatan sistem peranakan, ovari dan telur berkait rapat dengan pemakanan. Kekurangan nutrien seperti asid folik, zat besi, omega-3 dan antioksida boleh menjejaskan kesihatan sistem peranakan.

Stress boleh menjejaskan kesihatan secara keseluruhan, dan termasuklah juga sistem pembiakan. Bila selalu stress, hormon jadi tak teratur dan mungkin boleh menyebabkan haid tak teratur dan masalah kesuburan.

Ovari bergantung kepada darah yang kaya oksigen untuk kesihatan dan perkembangan telur yang sihat. Kajian mengatakan bahawa embryo yang sihat ini lebih tinggi potensi untuk menempel pada dinding rahim selepas disenyawakan.

Dapatkan set kehamilan Shaklee untuk kesihatan ibu dan bayi. Klik di sini.

Kenapa Ibu Perlu Ambil Vitamin Prenatal Sebaik Sahaja Merancang Untuk Dapat Anak?

1. Seperti yang dah disebutkan, telur atau ovum mengambil masa 30 hari untuk terbentuk. Pengambilan vitamin awal boleh menghasilkan telur yang sihat dan cukup dengan nutrien.

2. Jujurlah dengan diri sendiri, nak dapatkan makanan sihat setiap hari sangat susah. Even dapat disiplin nak makan makanan sihat pun, nak cukupkan keperluan nutrien sangat susah, jadinya vitamin prenatal ini ialah penyelamat.

3. Khasiat yang ibu dapat daripada vitamin prenatal yang diambil sebelum mengandung terbukti secara saintifik mengurangkan risiko kecacatan pada bayi yang dikaitkan dengan kekurangan nutrien tertentu termasuk kecacatan tiub neural, kecacatan jantung, sumbing dan kecacatan pada tangan dan kaki.

3. Pengambilan vitamin prenatal sebelum mengandung juga mungkin berpotensi mengurangkan risiko kelahiran pramatang.

4. Bila sperma dan ovum disenyawakan, keperluan folate sangat-sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi. 1 bulan pertama dalam kandungan ialah masa yang sangat penting sebab masa ini tiub neural akan terbentuk. Pada masa ni sangat penting ada asid folik yang cukup.

5. Seperti asid folik, kolina juga memainkan peranan penting untuk perkembangan otak dan sistem saraf bayi dan mencegah kerosakan tiub neural.

6. Vitamin D, kalsium dan magnesium pula diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan tulang bayi. Ibu juga perlukan nutrien ini untuk kuatkan tulang sendiri dan elakkan osteoporosis.

7. DHA ialah sejenis omega-3 yang juga diperlukan sebelum ibu mengandung. Asid lemak omega-3 membantu kesihatan telur, menyokong kestabilan hormon untuk kesuburan dan meningkatkan kesihatan cecair serviks untuk bantu sperma sampai kepada ovum

8. Anda tau tak, ibu mengandung perlukan zat besi 3x ganda berbanding wanita tak mengandung? Zat besi ni sangat penting pada awal kandungan bukan sahaja untuk pembentukan otak bayi, tapi pembinaan hemoglobin untuk pastikan ibu dapat bekalkan oksigen secukupnya untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Vitamin Prenatal Terbaik Untuk Ibu Dan Bayi

Dapatkan set kehamilan Shaklee sekarang dengan klik di sini.

Adakah Set Hamil Shaklee Sama Dengan Vitamin Yang Doktor Bagi Kat Klinik?

Fungsi kedua-duanya ialah sama – untuk melengkap nutrisi yang diperlukan oleh ibu mengandung dan bayi dalam kandungan supaya ibu dan bayi sihat sepanjang tempoh kehamilan.

Namun, bezanya set kehamilan Shaklee ialah daripada produk semulajadi, produk yang organik dan dah tentu lebih selamat untuk ibu dan bayi dalam kandungan.

Saya akan kongsikan fungsi dan manfaat setiap produk dalam entry seterusnya dan ada sesuatu yang istimewa untuk ibu mengandung bermula September ini. So stay tuned..

HUBUNGI SAYA SEKARANG, UNTUK DAPATKAN KONSULTASI SET HAMIL

Wasap : Fyda Noh wasap

Fb: Fyda Noh

TIKTOK: https://www.tiktok.com/@fydanoh

Coach Hormon Wanita

ATAU UNTUK BACA LEBIH LANJUT TENTANG  DAFTAR AHLI SHAKLEE DI SINI

“Berminat join komuniti kami yang menjana pendapatan 3-4-5-6 angka sebulan? Berdaftarlah sebagai ahli Shaklee dan anda mampu menjana pendapatan lumaatan dan nikmati faedah lain dengan hanya RM35.

Pengedar seluruh negara dialu-alukan untuk bersama group ekslusif kami dan berjaya bersama team iReach

#shakleethrive2023 #shakleetriumph2023 #projekblogmega #bloggingnextlevel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *